08/03/2015
Pastë e shkrifët me reçel (speciale)
Gjalpi, sheqeri, vezët dhe pak kripë hidhen në një enë dhe përzihen me
lugë druri derisa të krijohet një masë e njëllojtë. Këtu hidhet mielli i
përzier me pak sodë dhe zihet brumi duke mos e punuar shumë. Sasia e
madhe e gjalpit në brumë bën që ai të jetë i shkrifët. Në qoftë se
pakësohet gjalpi, kjo sasi mund të zëvendësohet me kos ose ujë dhe
brumi, sigurisht, del më i ngjeshur, por me kosto më të ulët. Në qoftë
se pastat duam t’i bëjmë edhe më të shkrifëta, atëherë hidhen vetëm të
verdhat e vezëve, ndërsa të bardhat zëvendësohen me të verdha të tjera,
pasi të bardhat zakonisht e forcojnë brumin. Nga ky brumë mund të
përgatiten dhe biskota të shkrifëta (hapet brumi me trashësi rreth l cm
dhe pritet në forma). Ndërsa në rastin tonë 3/4 e brumit hapen në petë
me trashësi 1.5-2 cm. Hapja mund të bëhet cdhe drejtpërdrejt në tavë të
lyer me yndyrë, sipër hidhet reçeli, rrafshohet, ndërsa pjesa e mbetur e
brumit përzihet me pak miell që të forcohet. Pastaj hapet në petë të
holla 7-8 mm dhe pritet në formë shiriti me 1.5 cm gjerësi. Këta shirita
vendosen mbi reçel në fon-në rrjete. Pastaj ëmbëlsira piqet 20-25
minuta. Masat: miell 3 gota uji, gjalpë i freskët 1 filxhan çaji (sipas
dëshirës gjysma e tij mund të zëvendësohet me 2 filxhanë kafeje kos),
sheqer 1 gotë uji, vezë 1 kokërr ose 2 të verdha, kripë e sodë një majë
luge, reçel 1 filxhan çaji.
Pastë e shkrifët me reçel (speciale)
Reviewed by Receta gatimi Shqiptare
on
12:26
Rating: 5
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment