08/03/2015

Pastë e shkrifët me reçel (speciale)

Gjalpi, sheqeri, vezët dhe pak kripë hidhen në një enë dhe përzihen me lugë druri derisa të krijohet një masë e njëllojtë. Këtu hidhet mielli i përzier me pak sodë dhe zihet brumi duke mos e punuar shumë. Sasia e madhe e gjalpit në brumë bën që ai të jetë i shkrifët. Në qoftë se pakësohet gjalpi, kjo sasi mund të zëvendësohet me kos ose ujë dhe brumi, sigurisht, del më i ngjeshur, por me kosto më të ulët. Në qoftë se pastat duam t’i bëjmë edhe më të shkrifëta, atëherë hidhen vetëm të verdhat e vezëve, ndërsa të bardhat zëvendësohen me të verdha të tjera, pasi të bardhat zakonisht e forcojnë brumin. Nga ky brumë mund të përgatiten dhe biskota të shkrifëta (hapet brumi me trashësi rreth l cm dhe pritet në forma). Ndërsa në rastin tonë 3/4 e brumit hapen në petë me trashësi 1.5-2 cm. Hapja mund të bëhet cdhe drejtpërdrejt në tavë të lyer me yndyrë, sipër hidhet reçeli, rrafshohet, ndërsa pjesa e mbetur e brumit përzihet me pak miell që të forcohet. Pastaj hapet në petë të holla 7-8 mm dhe pritet në formë shiriti me 1.5 cm gjerësi. Këta shirita vendosen mbi reçel në fon-në rrjete. Pastaj ëmbëlsira piqet 20-25 minuta. Masat: miell 3 gota uji, gjalpë i freskët 1 filxhan çaji (sipas dëshirës gjysma e tij mund të zëvendësohet me 2 filxhanë kafeje kos), sheqer 1 gotë uji, vezë 1 kokërr ose 2 të verdha, kripë e sodë një majë luge, reçel 1 filxhan çaji.

No comments:

Post a Comment

Ky blog eshte Dezajnuar nga Nexhmedin peci. Kemi kanalin ne youtube ku ngarkojm disa her ne jave video me Receta gatimi. Ju lutem te na ndiqeni ne rrjetet sopciale me poshte! ose Vizito kanalin tone ne YouTube ketu >>> https://goo.gl/G8WT6x , click here ?

Statistikat

Kerko ne Blog ketu !